A Zen útján

2016. december 23. 15:08 - Nahlaas

Feljegyzések Dharma beszédekből

A következő sorok mind mind egy naaagy idézőjel alá tartoznak, mert nem tőlem származnak. De számomra nagyon hasznos és fontos útmutatók.

Ahova tesszük a hitet, oda tesszük az energiát is.
Amikor nem gondolsz jóra és rosszra, mi az igazi arcod?
Ami ebben a pillanatban történik, cselekszel, az vagy te. De ha rámondod, hogy ez te vagy az hiba, ha nem mondod rá, hogy te vagy, az is hiba.
Semmi baj az énnel. A hozzá fűződő illúziókkal, azzal van a baj.
Tanítvánnyá úgy lehet válni, hogy félreteszed az elvárásaidat, és követed a tanítót.
Irányvétel, irányvétel, irányvétel. -Ezt akarod?- szabadság és felelősség.
Nem sorsod van, hanem valószínűségek adódnak össze.
Az önbizalommal nincs baj, csak az önhittséggel.
Tárgyas és tárgyatlan tudat- Füled akkor is fül, ha autók zaját hallod, és akkor is ,ha csend van. A tárgyatlanság, üresség vákuumot képez. A tárgyatlan tudat is működőképes. Ne ragaszkodjunk egyik állapothoz sem.

7.jpg

Ha szomjas vagy, igyál. Ha más szomjas, adj neki inni.

Látod, de nem magyarázod túl. Halld a harang hangját.
A lineáris idő teremtett dolog.

Az első karnációd előtt hol voltál? És az utolsó után hol leszel?

Ha ránézel erre az életre, eredetileg nincs oka, nincs jelentése, és nincs választási lehetőséged. De ha megtapasztalod az igazi önvalód, akkor a nagy jelentés, nagy ok, és nagyszerű választás megjelenik.

Az életednek eredetileg jelentése, oka nincs. De TE adhatsz neki.

Jelenlét - ellazított, tárgyatlan figyelem. A figyelemben elképesztő energia van.

A negatív gondolatok rendkívül alacsony energiaszintű állapotok termékei; és anélkül, hogy ezt az energiaszintet megemelnéd, nem lehet tőlük megszabadulni. Minél többet gondolkodsz róla, minél többet elemzed, annál inkább benne van a személyes teredben. Mert energiát adsz neki a rágondolással. Tedd félre az egészet! És ha félreteszed, ki tudod belőle vonni azt az energiát, ami elvisz.
Nem elemezzük, nem ítéljük, nem gyártunk hozzá további negatív tartalmú gondolatokat és érzelmeket. Leválasztódsz róluk, megemeled a tudat látását, energiaszintjét, helyes tapasztalását, és akkor ezek a karmák a tudattalanban elkeverednek és a mantra tudatalatt is süt-főz-takarít...

11_1.jpg

Dharma baleset - "Én megvilágosodtam!" - az ÉN nem világosodhat meg.

Az akadálytól mentes tudatban nincs félelem. Ha van félelem, van akadály.

Mi ez? Honnan jön? 

Ahol titok van, ott megoldatlanság is van.

Légy jelen, de ne formálj identitást. Cselekedj, de ne ragaszkodj a cselekedethez. Lásd az eredményt, de ne ítélj felette.

Nem mindegy, hogy egy rusnya nagy ego kamion áll keresztben a spirituális utadon, vagy csak egy kis motor áll az út szélén.

Erősebb tudat nem mozdul ki, gyenge tudat reagál. Ha sokat vagy csöndben, erősödik a tudatod.
Reaktívak vagyunk ahelyett, hogy aktívak lennénk. Állítsd meg a tudatot és figyelj.

- Mi lehettem előző életemben?
- Az mindegy, de ide jutottál, úgyhogy vigyázz, hogy most mit csinálsz.
- Kik voltak velem? Hol voltam?
- Ahol voltál, onnan ide jöttél és akikkel még dolgod van, azok mind körülötted vannak, úgyhogy most old meg a problémákat és most legyél ott, és úgy ahogy tényleg lenned kell, ahogy az helyes, mert ebben a pillanatban összpontosul a múlt, a jelen és a jövő összes karmája. A múltra, jelenre és jövőre széttagolt tudat nem tudja elérni a megvilágosodást.

Sodrással szemben könnyebb, az jobban megtartja az egyensúlyt. Tehát, ha nehezebb feladatot vállalsz az életben, az jobban megtart a könnyűnél. Sodrással szemben felfelé menni, az kőkemény. Az jobban szolgálja a fejlődésedet.

Amilyen mantrát énekelsz, olyan szövetséget kötsz.

Fejfájás, szív körüli fájdalom - leborulás, séta vagy bármi fizikai munka - mert akkor a test elkezdi energiaszinten megoldani azt, amit tudatilag ott és akkor nem tudtál. Amit a mozgással leemelsz magadról, mint energiafelesleget, azt a tudatod a következő perctől fogva újratermeli. Ha a tudat nem változik meg, akkor az energiád sem fog megváltozni, és akkor újra ki kell magad tisztítani. Mert újratermelted.
A mozgás kellő tudati gyakorlattal összekapcsolva része lehet a megoldásnak. De ha leemeled az energiatöbbletet, de nem szünteted meg a kiváltó okot, akkor újratermelődik. 

A Buddhizmus és a Taoizmus találkozásából született a Zen. A Zen a köldökcsakrára helyezi a fókuszt, nem a felsőkre - ez mind a Taoizmusból ered.  10 bika történet.

Don't touch karmic pain point. - Ne tenyerelj bele más fájdalmába.

Ha a másik bejön a szobába és elszellenti magát, akkor ő evett babot és nem te. - Nem minden tükör, ne magyarázzuk túl, ne lássunk bele mindenbe mindent.

Ez egy nagyon kemény munka. Nagyon komoly, hosszútávú következményei vannak. Akár elvégzi az ember, akár nem. Teljesen a Te döntésed, hogy a lelkeddel, a testeddel mit teszel, hogy milyen szellemi úton haladsz. De a mostani állapotod korábbi döntéseid következménye. A következő állapotod pedig a mostani döntésed következménye lesz. Ezzel kell csak szembenézni. Ez éppen elég.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vadlak.blog.hu/api/trackback/id/tr5112069755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása